Malinowa owsianka z chia, bananem i prażonym sezamem

Malinowa owsianka z chia, bananem i prażonym sezamem

Malinowa owsianka z chia, bananem i prażonym sezamem

Składniki dla 2 osób:
4 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki malin, plus kilka do dekoracji
łyżka nasion chia
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu
mini banan albo pół zwykłego
prażone nasiona białego i czarnego sezamu

Malinowa owsianka
Malinowa owsianka

Przygotowanie:
Płatki owsiane i nasiona chia włóż do miseczki i zalej niewielką ilością wrzącej wody. Odstaw na 15 minut. W tym czasie zmiękną. Następnie do miksera wrzuć maliny (ja dałam mrożone, o tej porze roku świeże są kwaśne i nie mają takiego aromatu jak w sezonie) i mieszankę z płatkami owsianymi oraz miód. Miksuj do uzyskania w miarę jednolitej masy. Przełóż do miseczek. Zrób kleks z jogurtu. Połóż kilka plastrów banana, kilka malin i posyp prażonymi ziarnami sezamu. 

Malinowa owsianka
Malinowa owsianka

Przygotowując to śniadanie opierałam się na przepisie Agnieszki Maciąg. Nie użyłam jedynie granoli, którą pani Agnieszka posypała owsiankę, bo nie miałam i dlatego posypałam sezam. 

Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).

W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.

Płatki owsiane – źródło błonnika

Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/warto-jesc-owsianke-wartosc-odzywcza-platkow-owsianych_36394.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *