Klops z indyka

Tyski klops z indyka z jajkami przepiórczymi i pistacjami

Tyski klops z indyka z jajkami przepiórczymi i pistacjami

Klops z indyka
Klops z indyka

Składniki na małą foremkę:
400 g mięsa z piersi indyka
200 g boczku surowego
średnia cebula
kopiasta łyżeczka fajity
kopiasta łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
płaska łyżeczka mielonego pieprzu
duża szczypta jarzynki
szczypta płatków chili
jajko
8 jajek przepiórki
garść orzechów pistacjowych
olej do wysmarowania foremki 

Klops z indyka
Klops z indyka

Przygotowanie:
Mięso z indyka, boczek i cebulę pokrój w dużą kostkę i zmiel (na końcu cebulę).Jaja przepiórcze gotuj na twardo przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Przestudź w zimnej wodzie i obierz. Do miski dodaj wszystkie przyprawy, surowe jajko i bardzo dokładnie połącz wszystkie składniki, najlepiej wymieszaj ręką. Foremkę wysmaruj olejem (u nas kokosowy) i włóż połowę masy mięsnej. Przez środek zrób rowek i układaj w nim jajka. Nam zmieściło się 7 więc ósme bezzwłocznie skonsumowałam :). Nałóż do foremki pozostały farsz. Pistacje obierz ze skorupek i grubo posiekaj. Ponownie poprowadź rowek przez środek pieczeni i wsypuj do niego pistacje, przygnieć je lekko łyżką. Piecz przez godziną w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *