Jajko w koszulce podane na grzance z bułki wiejskiej

Jajko w koszulce podane na grzance z bułki wiejskiej

Jajko w koszulce
Jajko w koszulce

Składniki dla 2 osób:
2 świeże jajka
2 bułki 
3 łyżki octu spożywczego
litr wody
2 listki sałaty
rzeżucha lub szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:
Zagotuj wodę z dodatkiem octu spożywczego. W tym czasie przygotuj grzanki. Z bułek odkrój wierzch i spód. Środkowe kromeczki opiekaj w tosterze lub na patelni grillowej (u nas na patelni grillowej). Jajko delikatnie wbij do małej miseczki lub na spodeczek. Gdy woda się zagotuje, za pomocą łyżki wytwórz wir i powoli zsuń jajko do wody. Białko się rozwarstwi, ale tym się nie przejmuj, w końcu się scali. Gotuj 3-3,5 minuty od czasu do czasu wirując wodę. Na grzanki rozłóż wymyte i wysuszone liście sałaty. Ostrożnie wyjmij jajka za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na sałatę. Posyp rzeżuchą lub szczypiorkiem, posól. Nakłuj białko, żeby żółtko wypłynęło. Smacznego :).

Jajko w koszulce
Jajko w koszulce

Nie zrobiłam zdjęcia wstępnego, ponieważ pomyślałam że będzie lepiej pokazać Ci jak jajko gotuje się w wodzie. Ale woda zrobiła się zbyt mętna i zdjęcie nie wyszłoby. Bardzo ważne jest żeby jajko było świeże, ponieważ wtedy białko jest bardziej zbite. 

Świeżość jajek

Istnieje prosty sposób sprawdzenia, czy jajko jest świeże bez konieczności rozbijania skorupki. Najprościej jest nalać do szklanki, kubka, czy miseczki wodę i łyżeczkę soli, wymieszać i włożyć do niej surowe jajko. Teraz trzeba obserwować zachowanie jajka, jeśli opadnie na dół znaczy, że jajko jest świeże, natomiast jajko popsute wypływa na powierzchnię. Dzieje się tak dlatego, że nieświeże jajko zawiera w środku dużo powietrza i staje się lżejsze. Świeże jajka podczas gotowania podczas gotowania przylegają do dna. Niestety obiera się je znacznie trudniej (coś za coś) :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *