Jajka zapiekane z szynką szwarcwaldzką

Jajka zapiekane z szynką szwarcwaldzką

Jajka zapiekane z szynką szwarcwaldzką

Składniki dla 2 osób:
2 kromki dobrego, ciemnego pieczywa
2 jajka
4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
2 plastry dobrego żółtego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Z kromek chleba wytnij koła wielkości dna foremek na muffiny lub babeczki.
Podobne koła wytnij z żółtego sera.
Na dno foremek ułóż koła z chleba (pozostałą część kromki zostaw do wycierania pysznego żółtka, które rozleje Ci się na talerzyk).
Na chlebie połóż koła z sera, to co zostało po wycięciu kółek pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na kołach sera.
Plastrami szynki wyłóż boki foremek.
Do środka wbij jajka, popieprz je troszkę, nie dodawaj soli, szynka i ser są słone.
Wstaw do piekarnika i zapiekaj, aż białko się zsiądzie, a żółtko pozostanie płynne.
Po wyjęciu z piekarnika posyp szczypiorkiem. Smacznego :).

Jajka zapiekane z szynką szwarcwaldzką
Jajka zapiekane z szynką szwarcwaldzką

Proste, ale bardzo smaczne śniadanie. Ponieważ przygotowanie troszkę czasu trwa, dlatego tego typu śniadania przygotowuję zazwyczaj podczas weekendu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *