jajka w koszulce

Jajka w koszulce

Jajka w koszulce

Składniki dla 2 osób:
2 jajka
odrobina masła 
sól
pieprz
2 kromki białego pieczywa
2 plasterki gorgonzoli

Przygotowanie:

Wbij po jednym jajku do wysmarowanych masłem foremek silikonowych, lekko posól. W rondlu zagotuj taką ilość wody, żeby foremka zanurzyła się na 2/3 wysokości. Do lekko gotującej się wody włóż ostrożnie foremki, gotuj pod przykryciem aż białko jajek się zetnie. Z pieczywa przygotuj grzanki, połóż na nich cienki plasterek gorgonzoli lub innego sera. Jajka ostrożnie wyjmij z foremek, ułóż na talerzach obok grzanek, dopraw do smaku pieprzem is solą, udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:)

jajka w koszulce
jajka w koszulce

Jajka w koszulce możesz również gotować bezpośrednio w wodzie z dodatkiem octu, bądź innych przypraw, pamiętaj żeby woda nie gotowała się zbyt mocno. Białko ma się ściąć, ale żółtko tylko podgrzać.  Takie jajka nazywane są czasem poszetowymi z języka francuskiego, czyli gotowane powoli. Podane w takiej postaci są uważane za wykwintne śniadanie. Innymi alternatywnymi nazwami są: jajko po benedektyńsku, jajko po wiedeńsku, jajko po francusku. Jajko po benedyktyńsku podawaj się  grzance chleba i obficie posyp zieleniną (koperek, szczypiorek). Możesz je polać sosem holenderskim. Jeśli chcesz zrobić po wiedeńsku, wbij jajko do szklanki, albo silikonowej foremki ( uważaj, żeby się nie rozlało), dodaj odrobinkę masła i świeżo zmielonego pieprzu. Wstaw do rondla z wrzącą wodą i gotuj do ścięcia białka. Jajko po francusku zrobisz wkładając jajko do bezpośrednio do wrzącej  wody, musisz bardzo ostrożnie podczas gotowania nakładać białko na żółtko. Ja pod tą ostatnią postacią jeszcze nie robiłam, ale na pewno spróbuję:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *