Filet z kurczaka do chleba gotowany na parze

Filet z kurczaka do chleba gotowany na parze

Filet z kurczaka do chleba gotowany na parze

Składniki:
duży filet z kurczaka ok. 500 g
pół łyżeczki soli ziołowej, u nas sól swańska
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
łyżeczka ostrej, mielonej papryki
łyżeczka czosnku granulowanego lub mielonego
gałązka bazylii
liść laurowy

Przygotowanie:
Kurczaka natrzyj wszystkimi przyprawi.
Połóż na mięsie gałązkę świeżej bazylii oraz liść laurowy.
Zawiń szczelnie folią aluminiową.
Gotuj na parze przez 30 minut.
Zostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :).

Filet z kurczaka do chleba
Filet z kurczaka do chleba

Nie jestem miłośniczką wędlin, właściwie to mogłaby dla mnie nie istnieć, ale mięsko lubię. Od czasu do czasu robimy takie przeznaczone na kanapki. Dzisiejszy filet wyszedł bardzo soczysty i pyszny. Wiem, że są zwolennicy wysuszonego filetu, ale ja do nich nie należę, po prostu mnie zapycha. 
Jeśli czyta to jakaś młoda osoba, to pewnie trudno jej sobie wyobrazić, że kiedyś w sklepach była tylko jeden rodzaj szynki plus konserwowa. Teraz jest ich ogromna ilość, ale bardzo trudno trafić na smaczną. Oczywiście najpyszniej smakuje swojska. Ja pochodzę ze wsi i pamiętam tak zwane świniobicia, ech z nostalgią wspominam tamte smaki :). To były prawdziwe wędliny. Teraz też jeszcze można na wsi dostać takie wędliny, ale ja raczej nie mam do nich dostępu. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *