Feta z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią

 

Feta z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią

 Feta z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią

Składniki dla 2 osób:
100 g sera feta
ząbek czosnku
kilka gałązek bazylii
3-4 pomidorki suszone w oliwie
grecki jogurt naturalny
pieprz czarny

Przygotowanie:
Rozdrobnij fetę paluszkami, pomidorki i bazylię pokrój w cieniutkie paski, dodaj do miski 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystko połącz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na liściu sałaty  z ulubionym pieczywem, posmarowanym cienką warstwą masła. Udekoruj oliwkami i kaparami. Feta z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią jest gotowa. Smacznego:)

Feta z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią
Feta z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią

Ser feta pochodzi z Grecji. Od 14 października 2002 roku nazwa jest zastrzeżona i może być używana wyłącznie dla serów wyprodukowanych w Grecji. Ser feta wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka owczego z kozim. Przy czym mleko kozie, to maksymalnie 30%. Niedopuszczalne jest stosowanie przy produkcji środków konserwujących lub barwiących. Okres leżakowania sera wynosi minimum 3 miesiące. Pamiętajmy również o właściwym łączeniu fety i innymi składnikami. Ser ten bowiem jest serem słonym, dlatego szukajmy czegoć co zniweluje tę słoność, ja dodałam jogurt naturalny, można też było dodać świeżego pomidora zamiast suszonych, ale wówczas byłaby szansa, że pomidor rozwodniłby całą sałatkę

Ze względu na rodzaj mleka sery dzieli się na:

1. Sery krowie – są zdecydowane najpopularniejsze, należy do nich zdecydowana większość serów dostępnych w handlu. Odmian serów krowich jest wiele, niektóre z nich zupełnie różnią się smakiem.

2. Sery kozie – bardzo popularne we Francji, również zdobywające popularność w Polsce. Mają intensywny, lekko słonawy, korzenny smak, który nie wszystkim odpowiada. Sera kozie zawierają mniej tłuszczu, więcej białka i soli mineralnych niż sery krowie.

3. Sery owcze – najbardziej popularne w Hiszpanii i Grecji, tradycyjnie wytwarzane są również na południu Polski. Są tłustsze niż sery krowie, ale zawierają więcej białka. Produkuje się je tylko w okresie dojenia owiec, czyli od maja do września, a sprzedaje do października.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *