Chlebek w jajku

Chlebek w jajku z serem camembert i ze szczypiorkiem

 

Chlebek w jajku
Chlebek w jajku

 

Chlebek w jajku

Składniki dla 2 osób:
2 kromki białego chleba
2 jajka
sól
pieprz
masło klarowane
szczypior
ser typu camembert

Przygotowanie:
Kromki chleba przekrój na pół. W miseczce rozbełtaj dwa jajka, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej pół łyżeczki masła klarowanego. Chlebek zanurz w jajku z dwóch stron, kładź na patelnię i smaż aż kromki się delikatnie zezłocą. Przełóż na talerze, połóż kawałek serka camembert, obficie posyp szczypiorem. Smacznego:)
Na temat jajek i sposobów ich podawania, można by napisać całkiem pokaźny tomik. Mnie nie udałoby się to, głównie z braku talentu literackiego i ciągle zbyt małej wyobraźni kulinarnej. Tym niemniej, ani myślę ukrywać, że jajko dla mnie jest  bardzo smacznym składnikiem śniadania. W jakiej postaci lubię najbardziej?. Hmm, wydawałoby się, że to banalnie proste pytanie, a jednak takim nie jest. Zresztą dotyczy to również wyboru kiełbaski, czy wędliny na śniadanie, a nawet pieczywa. To chyba zależy głównie od tak zwanej „ochoty”no i zaopatrzenia lodówki.

Jajecznica, Ileż to może być kombinacji z jej udziałem. Już stan stężenia to kilka pomysłów (lekko ścięta, średnio ścięta, mocno ścięta, a każda z nich bez szczypiorku, ze szczypiorkiem, ze szczypiorkiem i kolorowym pieprzem itd, itp…temat rzeka. Może kiedyś zanurzę się w niej głębiej :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *