Chleb typu greckiego

Chleb typu greckiego

Składniki na 2 małe bochenki:
450 – 500 g mąki chlebowej typ 750 – dostępna w dużych marketach
375 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
15-18 czarnych wydrylowanych oliwek
5-6 suszonych pomidorów

Przygotowanie:
Każdą oliwkę pokrój na 2-3 części, a pomidorki w paski.
W dużej misce wymieszaj drożdże z wodą.
Dodaj mąkę.
Całość miksuj do momentu, aż mąka dokładnie połączy się z rozpuszczonymi drożdżami, a masa stanie się lepka.
Dodaj oliwki, pomidory i sól.
Wymieszaj.
Owiń szczelnie miskę folią spożywczą lub przykryj ścierką kuchenną.
Pozostaw w ciepłym miejscu do czasu, aż masa się 2-3 krotnie powiększy, a wierzch zacznie się spłaszczać.
Masę połóż na posypaną mąką stolnicę lub blat i podziel na 2 części.
Rozciągnij każdą z nich i zawiń krawędzie do środka tworząc kulę.
Przenieś obtoczone w mące bochenki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zrób po dwa nacięcia na każdym chlebku.
Pozostaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
Na dolnej półce piekarnika umieść miseczkę żaroodporną napełnioną wodą.
Wyrośnięty chleb wstaw do piekarnika.
Po 10 -15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 20-25 minut, aż skórka się pięknie zrumieni. Smacznego :).

Chleb typu greckiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *