Babeczki ziołowo jogurtowe podane z jajkami przepiórek

Babeczki ziołowo jogurtowe podane z jajkami przepiórek

Babeczki ziołowo jogurtowe podane z jajkami przepiórek

Składniki dla 2 osób:
jogurt naturalny 400 g lub dwa po 200 lub 180 g
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
łyżka małych listków bazylii lub większych posiekanych
4 duże rzodkiewki lub 6 mniejszych
łyżka żelatyny spożywczej
2 łyżki dobrego chrzanu ze słoika lub łyżka świeżo startego
sól
pieprz
oliwa lub olej
4 jajka przepiórcze
ulubione świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Nie gotuj. Pozostaw do wystygnięcia.

Jajka ugotuj na twardo (5-6 minut od zagotowania się wody).
Jogurt przełóż do miseczki i dodaj posiekane zioła.
Wyszorowane rzodkiewki osusz papierowym ręcznikiem, dwie pokrój w cienkie plasterki, a resztę w słupki.
Słupki rzodkiewki dodaj do jogurtu.
Dorzuć sól, pieprz i chrzan (ilość chrzanu najlepiej dostosuj do własnych smaków).
Wszystko wymieszaj i dodaj przestudzoną żelatynę.
Ponownie dokładnie wymieszaj.
Silikonowe foremki na babeczki wysmaruj oliwą lub olejem.
Na dnie foremek układaj plastry rzodkiewek.
Następnie dodaj jogurt z dodatkami, wyrównaj powierzchnię łyżeczką i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Jajka przepiórcze obierz z łupinek.
Zetnij 1/3 z dwóch jajeczek.
Delikatnie odchylając boki foremek wyjmij babeczki na talerzyk.
Łyżeczką wydrąż niewielkie wgłębienia, w które włóż jajka.
Pozostałymi jajkami udekoruj talerz, posyp też świeżymi ziołami.
Do babeczek podaj chrzan. Smacznego :).

Babeczki ziołowo jogurtowe
Babeczki ziołowo jogurtowe

Ach te zioła 🙂

Danie to będzie smakowało miłośnikom świeżych ziół i ziołowych serków, czy właśnie jogurtów. My zjedliśmy te babeczki na lekką kolację, ale świetnie sprawdzą się na śniadanie. Oczywiście można je przygotować poprzedniego dnia. Danie to wygląda efektownie, dlatego sądzę, że fajnie sprawdzi się na przykład podczas wielkanocnego śniadania, ale wtedy dobrze byłoby wykorzystać mniejsze foremki na ich przygotowanie. Wiadomo na polskim stole w tym wyjątkowym dniu jest tyle pyszności, że aby skosztować wszystkiego lub prawie wszystkiego wystarczy wziąć tyle z każdego dania co na jeden kęs, no może na dwa kęsy. Przynajmniej ja tak mam:).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *