Żółta fasolka szparagowa – dodatek do obiadu

Żółta fasolka szparagowa – dodatek do obiadu

Żółta fasolka szparagowa – dodatek do obiadu

Składniki dla 2 osób:
200 g żółtej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
2 średnie mięsiste, świeże pomidory lub krojone z puszki
łyżeczka ajwaru
cukier
sól
olej lub oliwa
1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:
W lekko osolonej wodzie ugotuj fasolkę na półmiękko.
Papryczkę chili umyj, usuń pestki i drobno posiekaj.
Pomidory natnij, zanurz na minutę we wrzątku, następnie przelej zimną wodą i obierz ze skóry.
Pokrój je drobno, możesz usunąć gniazda nasienne, nam one nie przeszkadzają.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć obrane i drobno posiekane ząbki czosnku oraz paprykę chili.
Gdy poczujesz aromat czosnku wrzuć pomidory i ajwar.
Dodaj fasolkę. Duś do momentu aż fasolką będzie miękka, a sos się zredukuje. Posyp oregano i wymieszaj.
 Podawaj do obiadu albo jako lekką kolację, czy przekąskę. Smacznego :).

Żółta fasolka szparagowa
Żółta fasolka szparagowa

Fasolka

Przepis na fasolkę otrzymałam od koleżanki z fb, ja dodałam tylko ajwar i papryczkę chili od siebie. Agnieszko, dziękuję Ci bardzo :). Jestem pewna, że bez tych moich dodatków również będzie smakować wybornie. Jest to inny sposób podania tego niezwykle pysznego warzywa. Ja robiłam tę fasolkę zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na lekką kolację. Zbyszek najbardziej lubi fasolkę w zupie, ale przygotowaną według tego przepisu określił jako przepyszną. Ja bardzo liczę się z jego zdaniem, bo wiem że ma świetny gust kulinarny :). 

Fasolkę przygotowuję przez cały rok. Poza sezonem mam zawsze mrożoną i również z wielkim apetytem ją zjadamy. Chyba jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Gdybym miała większą zamrażarkę, to myślę, że sama mroziłabym ją kupioną w sezonie, a najlepiej taką wiosenną, młodziutką. Jednak mam zamrażarkę jaką mam i kupuję gotowe mrożonki, które są również pyszne. Szczerze mówiąc to zimą wolę korzystać z warzyw mrożonych, aniżeli kupować importowane warzywa, które niestety by przetrwać podróż muszą być faszerowane chemią. 
Zobacz również przepis na makaron z fasolką:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-jarskie/tagliatelle-z-fasolka-szparagowa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *