Zasmażana kapusta kiszona z cieciorką i pieczarkami

Zasmażana kapusta kiszona z cieciorką i pieczarkami

Zasmażana kapusta kiszona z cieciorką i pieczarkami

Składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty
puszka cieciorki
100 g pieczarek
średniej wielkości szalotka
2 suszone pomidory
masło klarowane
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2- 3 suszone grzyby
5 ziaren pieprzu czarnego
spora szczypta kminku
1/2 łyżeczki majeranku suszonego
1/2 łyżeczki przyprawy do bigosu
1 łyżka miodu
łyżeczka mąki krupczatki

Przygotowanie:
Grzyby suszone namocz i zostaw na godzinę.
Kapustę przepłucz i pokrój drobniej.
Przełóż ją do garnka i zalej 1/2 szklanki wody (woda powinna być tylko na dnie).
Możesz też od razu dodać grzyby suszone i wlać tylko wodę z namaczania.
Gdy kapusta zacznie mięknąć dodaj grzyby suszone i pokrojone w cienkie paski pomidory.
Dorzuć też liście laurowe, angielskie ziele, ziarna pieprzu oraz kminek, majeranek i przyprawę do bigosu.
Gdy kapusta będzie miękka przygotuj pieczarki.
Oczyść je i obierz, (możesz też nie obierać) i pokrój w plastry.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i na dużym ogniu smaż na pieczarki na złoty kolor.
Przełóż je do kapusty, dodaj na patelnie jeszcze troszkę masła i zeszklij cebulę.
Dodaj do kapusty razem z odcedzoną cieciorką.
Ponownie na patelni rozgrzej masło, dodaj łyżeczkę mąki i zrób zasmażkę, czyli mieszaj składniki, aż się zrumienią. Dodaj do kapusty i wymieszaj. Smacznego :).

Zasmażana kapusta kiszona z cieciorką
Zasmażana kapusta kiszona z cieciorką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *