Wykwintna surówka z selera z orzechami włoskimi

Wykwintna surówka z selera z orzechami włoskimi

Wykwintna surówka z selera z orzechami włoskimi

Składniki dla 2 osób:
1/2 sporego selera
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
łyżka suszonej żurawiny
łyżka rodzynek
łyżka posiekanych orzechów włoskich  + kilka kawałków do dekoracji
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
spora szczypta cukru trzcinowego
świeżo zmielona sól himalajska do smaku

Przygotowanie:
Rodzynki i żurawinę namocz w niewielkiej ilości wody.
Seler obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, od razu wymieszaj z sokiem z cytryny (jeśli tego nie zrobisz warzywo sczernieje).
Rodzynki i żurawinę przełóż na sito i osącz z wody.
W międzyczasie posiekaj orzechy włoskie, możesz zostawić mniejsze lub większe kawałki – zrób tak jak wolisz.
Do selera dodaj jogurt naturalny oraz żurawinę rodzynki i orzechy.
Starannie wymieszaj i dodaj przyprawy.
Ponownie wymieszaj i skosztuj, ewentualnie dopraw jeszcze do smaku tak jak lubisz. Smacznego 🙂

Wykwintna surówka z selera
Wykwintna surówka z selera

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *