Warstwowa sałatka z kurczakiem i trzema sosami

Warstwowa sałatka z kurczakiem i trzema sosami

Warstwowa sałatka z kurczakiem
Warstwowa sałatka z kurczakiem

Składniki dla 4 osób:
pół pojedynczego fileta z kurczaka
mała puszka kukurydzy z groszkiem
2 średnie ogórki konserwowe
mała czerwona cebula
2 jajka ugotowane na twardo
keczup
majonez
spory ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokrój w małe paseczki, wrzuć do miski i dodaj łyżkę sosu sojowego, dokładnie wymieszaj. Smaż krótko na maśle klarowanym na silnym ogniu. Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka, wrzuć na sito i przelej wrzącą wodą (cebula będzie chrupiąca, ale nie twarda). Kukurydzę z groszkiem osącz z zalewy, jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokrój w małą kostkę. Do miseczki włóż 2-3 łyżki jogurtu, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Warstwowa sałatka z kurczakiem
Warstwowa sałatka z kurczakiem

Na dno przezroczystej salaterki połóż cebulę, na cebulę wyłóż kurczaka i przykryj cienką warstwą keczupu. Na keczup połóż ogórka, a na ogórka kukurydzę z groszkiem, przykryj warstwą majonezu. Na majonez rozsyp starte  jajka i przykryj warstwą sosu czosnkowego. Warstwowa sałatka z kurczakiem i trzema sosami jest gotowa. Smacznego :).

Warstwowa sałatka z kurczakiem
Warstwowa sałatka z kurczakiem

Filet, czy udziec?

Sałatki warstwowe mają to do siebie, że prawie zawsze ładnie wyglądają, a przecież wygląd tego co jemy jest nie bez znaczenia. Możliwości kombinacji jest mnóstwo, ale większość ludzi (przynajmniej z tego co się orientuję) lubi sałatki z kurczakiem. My też lubimy takie (Zbyszek oczywiście woli śledziowe), tylko dla nas jest ważne żeby kurczak nie był suchy. Sam(a) wiesz jak to jest z filetem z kurczaka, potrafi zapchać nas tak, że prawie oddychać się nie da :(. Jest na to prosty sposób…smażyć go bardzo krótko na dużym ogniu, wtedy jest soczysty i pyszny. Fajną alternatywą dla piersi z kurczaka jest udziec z tego ptaka. Wystarczy ściągnąć skórę (no bo wiadomo, to zbędne kalorie, a my musimy na nie uważać, bo nie należymy niestety do osób, które bezkarnie mogą wcinać i wcinać) pokroić mięso w paski i usmażyć, nie będzie takie suche jak filet. Dziękujemy, że wpadałaś(eś) do nas i zapraszamy ponownie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *