Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
4 średniej wielkości ziemniaki sałatkowe
3 duże marchewki
2 duże pietruszki
2 średnie czerwone cebule
2 kwaskowe jabłka
5 średnich ogórków konserwowych
1/2 małego selera
szklanka ugotowanego mrożonego groszku
1/2 puszki czarnej fasoli – opcjonalnie, dodałam ponieważ została mi z innego dania
łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
sól do smaku
dobry majonez

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyj i ugotuj.
Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Wyjmij na talerz i pozostaw do ostudzenia.
W tej samej wodzie ugotuj mrożony groszek zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Osącz na sicie i pozostaw do ostudzenia.
Ugotowane warzywa obierz i pokrój w kostkę najlepiej podobnej wielkości do groszku.
Cebulę, jajka, ogórki i jabłka obierz i również pokrój w kostkę.
Jeśli dodajesz fasolkę z puszki, to umyj ją bardzo dokładnie pod bieżącą wodą.
Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski.
Dodaj pieprz i sól (pamiętaj, że majonez jest słony, więc ostrożnie z solą).
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 
Jeśli całą sałatkę zamierzasz podać na stół, to wymieszaj z majonezem tuż przed podaniem.
Jeżeli natomiast sałatkę masz zamiar podawać kilka razy, to nie dodawaj majonezu.
Odstaw sałatkę do lodówki, przed podaniem do mniejszej miseczki włóż tyle ile zamierzasz podać na stół i dodaj majonez.
Pozostałą sałatkę odłóż ponownie do lodówki. 
Do majonezu możesz dodać też trochę dobrej musztardy. Smacznego :). 

Tradycyjna sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa

Komunistyczna sałatka

Niektórzy do zrobienia sałatki wykorzystują warzywa ugotowane w rosole. Ja rosół gotuję 4-5 godzin i zarówno mięso, jak i warzywa wszystko co w nich najlepsze oddają do wywaru. Przyznaję, że nie smakuje mi ani takie mięso, ani warzywa. Wiem, że nie powinno się marnować jedzenia. Mięso z rosołu oddaję zaprzyjaźnionej rodzinie, w skład której wchodzą między innymi 3 psy :). Gdy byłam dzieckiem sałatkę jarzynową robiło się chyba w każdym polskim domu z okazji świąt, urodzin, imienin itp. Obecnie nie jest już tak popularna. Ja ją robię kilka razy w roku. Często dodajemy do niej śledzia, z którym smakuje wybornie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *