Szpinak kiri hodi

Szpinak kiri hodi z mleczkiem kokosowym

Szpinak kiri hodi z mleczkiem kokosowym

Szpinak kiri hodi z mleczkiem kokosowym

Inspiracją do zrobienia tego dania był przepis z jakiejś gazety kulinarnej

Składniki dla 2 osób:
1 średnia cebula
suszona papryczka chili
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czarnych ziaren sezamu
1/2 łyżeczki prażonego białego sezamu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
łyżka sosu rybnego
2-4 łyżki wody
100 ml mleczka kokosowego
100 g liści szpinaku baby
1-2 łyżki soku z limonki – w zależności od upodobań

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i potnij cebulę w cienkie półplasterki, a czosnek w plasterki.
Nastaw garnek o grubym dnie i wrzuć czarny sezam, praż go przez 2 minuty, co jakiś czas ruszając garnkiem.
Dodaj sos rybny, łyżkę wody oraz pokrojoną cebulę i czosnek.
Duś chwilkę i dodaj kurkumę, świeżo zmielone chili oraz cukier trzcinowy.
W razie potrzeby dolej łyżkę lub 2 wody.
Gdy cebula zmięknie wlej mleko kokosowe i gotuj na bardzo małym ogniu (sos ma ledwo mrugać) około 5 minut.
Po tym czasie dorzuć umyty i z grubsza osuszony szpinak.
Duś do czasu, aż szpinak zwiędnie.
Na koniec dodaj sok z limonki i rozkładaj danie na talerze.
Posyp białym prażonym sezamem. Smacznego :).

Szpinak kiri hodi
Szpinak kiri hodi

Zobacz również przepis na szpinak podany do jajka sadzonego i ziemniaków:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/salatki-i-surowki/szpinak-z-kozim-serem-dodatek-do-obiadu/

Szpinak

Nie wiem jak Wy ale my szpinak wręcz uwielbiamy. Jest to chyba dość widoczne zresztą na naszym blogu, ponieważ często się tu przewija. To danie zrobione dzisiaj miałam już od jakiegoś czasu na oku. Kupuję różne gazety i jeśli jakiś przepis podoba mi się, to wycinam go i wrzucam do swojego segregatora. Ponieważ są to luźne kartki, to prawie nigdy nie wiem z jakiego czasopisma go wycięłam, ale chyba nie jest to aż tak bardzo istotne :). My zjedliśmy to danie jako lekką kolację (Zbyszek oczywiście poprawił jakąś kanapką jeszcze :)). Uważam, że świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dania głównego. Na pewno z ryżem będzie cudownie współgrał i jakąś rybą chociaż z pewnością i do innych dań też można go przysposobić, chociażby do jajka sadzonego :).

2 thoughts on “Szpinak kiri hodi z mleczkiem kokosowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *