Szałot śląski, czyli sałatka ziemniaczna

Szałot śląski, czyli sałatka ziemniaczna

Szałot śląski, czyli sałatka ziemniaczna

Składniki dla 4-5 osób:
5 średniej wielkości ziemniaków
2 duże, twarde ogórki kiszone
spora cebula, ja dałam szalotkę
200 g wędzonego boczku
pieprz czarny
sól – opcjonalnie

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach najlepiej dzień wcześniej, nie dodawaj do wody soli.
Obierz je i pokrój w grubszą kostkę.
Boczek pokrój i wytapiaj na patelni, aż powstaną chrupiące skwarki.
Ogórki i cebulę obierz. Pokrój warzywa w małą kostkę.
Gotowy boczek przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i osącz z tłuszczu.
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą (pamiętaj, że boczek i ogórki są słone). Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięs lub ryb.

Szałot śląski
Szałot śląski

Na kolację dodałam do powyższej sałatki 4 łyżki groszku, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 pokrojone w kostkę filety śledziowe a’la matias i kilka łyżek majonezu. Wyszła pyszna sałatka śledziowo ziemniaczana :). 

Szałot śląski
Szałot śląski

Kuchnia śłąska

Bardzo, bardzo dawno nie robiłam tej sałatki. Właściwie to całkiem zapomniałam o jej istnieniu. Kilka dni temu zobaczyłam ją na fb, ktoś opublikował i nadeszła mnie ogromna ochota na nią. Dzisiaj na obiad zjedliśmy ją z mintajem smażonym.

szałot z mintajem
szałot z mintajem

Bardzo nam smakowało to danie. Przepisu na mintaja nie będę podawać szczegółowo, bo zrobiliśmy ją w bardzo prosty sposób. Sam filet został posolony i posypany pieprzem cytrynowym, a panierkę zrobiliśmy z jajka i mąki kukurydzianej, no i  smażona była na oleju roślinnym. 
Ja osobiście nie lubię panierek za bardzo, no chyba że tę z KFC…mniam :). Tak naprawdę bardzo rzadko zdarza nam się coś panierować, ale ta dzisiejsza bez bułki tartej smakowała mi. Rybkę od a do z robił Zbyszek, a ja w tym czasie kończyłam przyrządzać sałatkę. Robiąc ją przypomniałam sobie o jeszcze jednym pysznym śląskim daniu. Nie pamiętam jak się nazywa (nie jestem rodowitą Ślązaczką), ale wiem że to jest kiszona kapusta połączona z boczkowymi skwareczkami  i wymieszana z ziemniakami, a świetnie smakuje z mielonymi kotletami. Trzeba będzie koniecznie zrobić kiedyś :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *