Surówka z włoskiej kapusty – dodatek do obiadu

Surówka z włoskiej kapusty – dodatek do obiadu

Składniki dla 2 osób:
1/4 główki białej kapusty
1/2 małej marchewki
1/2 czerwonej cebuli
mały ogórek kiszony
2 rzodkiewki
sól
cukier
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 łyżki oliwy
pieprz czarny lub kolorowy
1/4 łyżeczki cukru

Surówka z włoskiej kapusty
Surówka z włoskiej kapusty

Przygotowanie:
Kapustę włoską drobno posiekaj, przełóż do miseczki i posól. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Rzodkiewki, obrane jabłko i ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kosteczkę. Dodaj wszystko do kapusty (jeśli chcesz możesz odcisnąć sok z kapusty), polej sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj cukier i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na jakieś 10-15 minut. Udekoruj zielonym zielem. Smacznego :).

Surówka z włoskiej kapusty
Surówka z włoskiej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *