Surówka z selera, jabłka oraz cząstek pomarańczy

Surówka z selera, jabłka oraz cząstek pomarańczy

Surówka z selera
Surówka z selera

Składniki dla 2 osób:
pół średniego selera
pół jabłka
mała pomarańcza
łyżka soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz

Przygotowanie:
Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Od razu po starciu, skrop solidnie sokiem z cytryny lub limonki (chodzi o to żeby starty seler nie sczerniał). Pomarańczę wyszoruj, obierz ze skóry i wyfiletuj, jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Seler, jabłko i pomarańczę  wrzuć do miski. W kubku wymieszaj śmietanę, jogurt, pieprz i sól. Dodaj do warzyw i starannie wymieszaj, ewentualnie dodaj jeszcze pieprzu lub soli. Surówkę przygotuj bezpośrednio przed podaniem. Surówka z selera z jabłkiem i pomarańczą jest gotowa. Smacznego 🙂

Surówka z selera
Surówka z selera

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym.

Jakie witaminy i minerały zawiera seler?

W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *