Surówka z pak choi z prażonym sezamem

Surówka z pak choi z prażonym sezamem

Surówka z pak choi
Surówka z pak choi

Składniki dla 2 osób:
jedna większa lub 2 małe kapusty pak choi
mały ogórek gruntowy
łyżeczka octu ryżowego
łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta płatków chili
łyżeczka prażonych ziaren sezamu (u nas biały i czarny)

Przygotowanie:
Liście kapusty rozdziel, dokładnie wymyj i pokrój. W rondlu zagotuj wodę i blanszuj kapustę (wrzuć na kilka sekund do wrzątku, odcedź na sicie i przelej zimną, a najlepiej lodowatą wodą), przełóż do miseczki.Ogórka obierz, pokrój w cieniutkie plastry i dodaj do pak choi. W małej miseczce połącz ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, płatki chili i prażony sezam, wymieszaj. Polej sosem warzywa i od razu podawaj. Smacznego :).

Surówka z pak choi
Surówka z pak choi

Pak choi

Pak choi, czyli kapusta chińska to nieodłączny składnik kuchni dalekiego wschodu. Co ciekawe, jest również po brzegi wypełniona składnikami odżywczymi. Dzięki temu jest bardzo pożywna i posiada wiele właściwości zdrowotnych, między innymi poprawiających kondycję i wspomagających utratę tłuszczu, a jej wartość energetyczna to jedyne 13 kcal w 100 gramach!

Oto 5 korzyści zdrowotnych kapusty pak choi:
Wspomaga zdrowe trawienie ze względu na jakość i ilość błonnika.
Zawiera silne przeciwutleniacze i fitosanitarne składniki odżywcze, wspomagające niszczenie rodników w organizmie, dzięki czemu chroni komórki i zmniejsza stany zapalne.
Zawiera dużo witaminy C, która pomaga zwalczać infekcje i wzmacnia układ odpornościowy.
Jest bardzo bogatym źródłem witaminy K, która pomaga utrzymać zdrowe kości, jednocześnie wspomagając ich silny i zdrowy rozwój.
Zawiera ogromne ilości witaminy A, która pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.

Pak choi jest dość uniwersalna i istnieje wiele przepisów, w których kapusta chińska sprawdzi się doskonale, zarówno jako dodatek, jak i podstawa posiłku. Można ją jeść na surowo, jako składnik sałatek lub kanapek. Najczęściej jest jednak spożywana w wersji smażonej, jako składnik dań z woka lub gotowana w potrawkach. Wykorzystuje się ją również czasem jako składnik zup. Pak choi łączy się szczególnie dobrze razem z kapustą, pieczarkami, cebulą, chili, imbirem i czosnkiem.
http://azjatyckamedycyna.pl/pak-choi-kapusta-chinska-5-wlasciwosci-zdrowotnych-i-wykorzystanie-w-kuchni/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *