Surówka z ogórka małosolnego i białej kapusty

Surówka z ogórka małosolnego i białej kapusty

Surówka z ogórka małosolnego i białej kapusty

Składniki dla 4 osób:
2 średnie ogórki małosolne lub kiszone
1/4 małej główki białej kapusty
mała cebula biała lub czerwona
1/2 średniej marchewki
2 łyżki oleju roślinnego
łyżeczka cukru
czarny pieprz do smaku
sól

Przygotowanie:
Kapustę posiekaj bardzo drobno, przełóż do miseczki, posól (nie za dużo, bo ogórek może być słony) i odstaw na 15 minut.
Ogórki, cebulę i marchewkę obierz ze skórki. Marchew i ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Cebulę pokrój w piórka.
Kapustę odciśnij, wodę wylej. Do kapusty dodaj pozostałe warzywa. Wlej olej i cukier, dokładnie wymieszaj. Surówka ma mieć smak słodko kwaśny. Dodaj pieprz do smaku. Smacznego :).

Surówka z ogórka małosolnego
Surówka z ogórka małosolnego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *