Surówka z marchewki i mandarynki

Surówka z marchewki i mandarynki ze słodką śmietanką

Surówka z marchewki i mandarynki ze słodką śmietanką

Surówka z marchewki i mandarynki ze słodką śmietanką

Składniki dla 2 osób:
duża marchewka lub dwie mniejsze
2-3 mandarynki, ja miałam wyjątkowo dużą, więc wykorzystałam tylko jedną
2 czubate łyżki płatków migdałowych
łyżeczka cukru pudru – można dać trochę więcej lub mniej w zależności od indywidualnych preferencji
łyżka soku z cytryny
50 ml słodkiej śmietanki

Przygotowanie:
Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć płatki migdałów.
Często ruszaj patelnią, by równomiernie się prażyły.
Gdy zaczną zmieniać kolor przełóż na talerzyk i pozostaw do wystudzenia.
Mandarynki wyszoruj (możesz też sparzyć) i obierz ze skóry.
Podziel na cząstki i usuń z każdej białe błonki.
Możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Marchew wyszoruj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Połącz marchewkę z mandarynkami i dodaj sok z cytryny oraz cukier puder.
Dodaj 2/3 płatków migdałowych.
Całość starannie wymieszaj.
Śmietanę lekko spień i polej surówkę.
Posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Smacznego :).

Surówka z marchewki i mandarynki

Zobacz również przepis na marchewkę podaną na ostro 🙂
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/salatki-i-surowki/marchewka-na-ostro/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *