Surówka z kukurydzą, kapustą włoską i dymką

Surówka z kukurydzą, kapustą włoską i dymką

Surówka z kukurydzą, kapustą włoską i dymką

Składniki dla 4 osób:
1/2 średniej kapusty włoskiej
mała puszka lub 1/2 dużej kukurydzy
4 małe dymki razem ze szczypiorem
sól
Sos musztardowo majonezowy:
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
świeżo zmielony kolorowy pieprz wg uznania

Przygotowanie:
Kapustę drobno pokrój lub poszatkuj, posyp solą i odstaw na 15 minut. Przełóż na sito lub durszlak i przelej wrzątkiem. Zostaw do wystudzenia. Zimną przełóż do miski i dodaj odcedzoną kukurydzę. Dymki i szczypior posiekaj i dodaj do kapusty.
W kubeczku przygotuj sos z majonezu, jogurtu, cytryny, cukru i pieprzu. Skosztuj i ewentualnie dosmacz wg własnego uznania. Przełóż sos do kapusty i od razu podawaj. Smacznego :).

Surówka z kukurydzą
Surówka z kukurydzą

Sałatki i surówki

Kombinacji odnośnie sałatek i surówek są miliony, wystarczy dodać lub odjąć jakikolwiek składnik i powstaje nam coś nowego. Moim zdaniem aby surówka, czy sałatka były naprawdę smaczne  najważniejsze są przyprawy umiejętnie dobrane lub dobry sos. Czasem wystarczy śmietana, sól i pieprz, a czasem sos jest skomplikowany i złożony z wielu składników. Ja unikam takich sosów w skład którego wchodzi mnóstwo przypraw ale czasem jest to konieczne.

Zbyszek najbardziej lubi buraczki na ciepło, mizerię z cebulą, sałatę ze śmietaną jak również surówkę z selera, pora i rzodkwi. Ja w ogóle jestem fanką warzyw, wiec uwielbiam prawie wszystkie surówki i sałatki, a także gotowane warzywa. Surówka, która dzisiaj przygotowałam jest bardzo prosta w do zrobienia. Ostatnio znajoma powiedziała, że pierwszy raz robiła surówkę z włoskiej kapusty ale wyszła jej twarda i niesmaczna. Ja tę kapustę dość często przygotowuję i nigdy nie wychodzi mi twarda. Zazwyczaj tylko ją solę i odstawiam na 10-15 minut, dzisiaj dodatkowo przelałam ją wrzątkiem.  Chyba troszkę spanikowałam po słowach znajomej. Na szczęście surówka wyszła smacznie i zjedliśmy ją z apetytem. Oczywiście polecam ją tylko tym, którzy lubią kukurydzę konserwową, ponieważ jest jej sporo i jest mocno wyczuwalna :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *