Surówka z kiszonej kapusty i czerwonej cebuli

Surówka z kiszonej kapusty i czerwonej cebuli

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty

Składniki dla 2 osób:
150 g kiszonej kapusty
pół średniej marchewki
mała cebula czerwona
pół małego albo ćwiartka większego jabłka
pół łyżeczki płynnego miodu
łyżka soku z cytryny 
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:
Kapustę przepłukaj i odciśnij z nadmiaru wody i soku. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulkę drobno pokrój w kosteczkę. Przełóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sok z cytryny, miód i sporo pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na pół godziny. Surówka z kiszonej kapusty jest gotowa. Podawaj do dań mięsnych, rybnych, do kopytek, klusek śląskich itp. Smacznego :).

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty znana jest chyba wszystkim Polakom i bardzo lubiana. Jest prosta do zrobienia, no i pasuje do bardzo wielu dań. Klasykiem jest podanie jej do panierowanej ryby :). Świetnie smakuje również z gulaszami, pieczeniami, w ogóle z mięsami podawanymi z sosem. O tym, że wszystkie kiszonki są bombami witaminowymi wszyscy wiemy. Również świeże kapusty są bogate w witaminy.

Rodzaje kapust.

Kapusta biała jest najpopularniejsza w naszym kraju. Podaje się ją na surowo, a także na ciepło jako dodatek do mięs lub składnik dania głównego (gołąbki, zapiekanki, golonko w kapuście itp.). Jest skarbnicą kwasu foliowego.
Kapusta włoska jest w smaku ostrzejsza od białej dlatego coraz częściej używamy jej jako zamiennika białej kapusty, dodaje daniom więcej charakteru (ja uwielbiam włoską kapustę z rosołu). Można z niej przyrządzać również surówki i zupy.
Kapusta pak choi, czyli chińska, podawana jest w zupach, surówkach oraz smażona (prawdopodobnie jutro podam ją smażoną jako dodatek do ryby). Jest delikatna w smaku.
Kapusta czerwona, na Śląsku zwana modrą, najczęściej podawana jest w surówkach lub zasmażana, ale można dodawać ją do zup, czy też robić gołąbki.
Brukselka, to najmniejsza z kapust, smakuje w zupach oraz jako dodatek do drugich dań. Trzeba w odpowiednim momencie zdjąć ją z ognia, ponieważ po za długiej obróbce termicznej gorzknieje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *