Surówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Surówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Surówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Składniki dla 2 osób:
1/2 średniej kalarepy
mała marchewka
2 duże rzodkiewki
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki ksylitolu lub białego cukru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kalarepkę przekrój i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Rzodkiewkę umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Przełóż warzywa do miseczki.
W kubku wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i cukrem oraz dosmacz solą i pieprzem tak jak lubisz.
Wymieszaj sos z warzywami.
Podawaj jako dodatek do obiadu.

Surówka z kalarepy
Dodatek do obiadu

Kalarepka jest jednym z moich ulubionych warzyw i bardzo często ją kupuję. Najczęściej wykorzystuję ją do zupek albo po porostu  do chrupania :). Jako dodatek do obiadu robiłam kalarepkę duszoną i grillowaną. W postaci surówki, to mój debiut i powiem Wam, że udany. Początkowo chciałam dodać do kalarepy tylko marchew. Po spróbowaniu doszłam do wniosku, że muszę ją czymś ucharakternić, zajrzałam do lodówki i z warzywnych zasobów wybrałam rzodkiewkę. Podkręciła smak, a dodanie jogurtu złagodziło smak. Tak, czy siak smakowała nam ta  suróweczka i wrócimy do niej. Oczywiście należy podkreślić fakt, że teraz w czerwcu kalarepka jest najpyszniejsza, jesienią na pewno trzeba będzie odciąć grubszy plaster od spodu, bo będzie zdrewniały, ale generalnie da się przeżyć.

Kalarepa

Kalarepa jest jadalna w całości, to znaczy i bulwa i liście. Zawiera całe mnóstwo witamin, a najwięcej ich się znajduje w liściach, zawiera m.in.: sód, potas, magnes, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, oraz witaminy: B1, B2, B6, C i kwasy: nikotynowy, pantotetowy, foliowy i szczawiowy. Oczywiście przepisałam to z wikipedii, to tak gdyby ktoś chciał wiedzieć, czy faktycznie warto jeść to warzywo. A jeszcze powiem Wam, że kalarepka bardzo fajnie potrafi zasycić (mam na myśli taką do chrupania), a ma bardzo mało kalorii. Zachęcam więc do zjadania jej 🙂.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *