Surówka z czarnej rzepy – dodatek do obiadu

Surówka z czarnej rzepy – dodatek do obiadu

Surówka z czarnej rzepy
Zdjęcie wstępne 

Składniki dla 2 osób:
2 małe czarne rzepy
małe jabłko
sok z cytryny lub limonki
sól
pieprz kolorowy
szczypta cukru
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Rzepy obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posól i odstaw na 1/2 godziny (chodzi o to by rzepa puściła soki, możesz je odlać albo zostawić, ja zostawiłam chciałam żeby sałatka była bardziej soczysta). Po tym czasie obierz małe jabłko, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do rzepy i skrop sokiem z limonki lub cytryny. Dodaj cukier, pieprz oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Udekoruj rzeżuchą lub koperkiem, pietruszką albo szczypiorkiem. Smacznego 🙂

Surówka z czarnej rzepy
Surówka z czarnej rzepy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *