Surówka z białej kapusty w stylu chińskim

Surówka z białej kapusty w stylu chińskim

Surówka z białej kapusty
Przygotowanie warzyw

Składniki dla 5-6 osób:
1/2 kg białej kapusty (u nas dzisiaj młoda kapusta)
1/2 średniej wielkości marchewki
mała cebula
Zalewa:
50 ml wody
50 ml oleju rzepakowego
30 ml litra octu spirytusowego
50 g cukru ( u nas ksylitol)
1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w cienkie piórka. Marchewkę i cebulę dodaj do kapusty i wszystko wymieszaj. Przygotuj zalewę. Wszystkie składniki zalewy umieść w rondlu i zagotuj. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wrzątkiem zalej warzywa, odczekaj chwilę i mieszaj ręką lekko wygniatając (rób to ostrożnie, nie oparz się).

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty

Surówkę przełóż do naczynia z przykrywką i odstaw do lodówki najlepiej na noc. Odlej nadmiar płynu. Surówkę można przechowywać w przykrytym naczyniu 4-5 dni. Smacznego :).

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty

2 thoughts on “Surówka z białej kapusty w stylu chińskim”

    1. Tak, zgadza się. A najlepiej ocet ryżowy, ale ja podałam taki przepis żeby każdy mógł zrobić prostą, tanią i pyszną sałatkę. Niewiele osób ma w domu ocet ryżowy :). Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *