Surówka z białej kapusty w stylu azjatyckim

Surówka z białej kapusty w stylu azjatyckim

Składniki dla 2-3 osób:
1/4 młodej białej kapusty

1/2 średniej marchewki
1/4 czerwonej papryki
1/2 małej cebuli
łyżeczka prażonego sezamu plus trochę do dekoracji
2 łyżki grubego szczypioru
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżeczka octu ryżowego
łyżeczka soku z limonki
płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku
płatki chili do smaku

Przygotowanie:
Kapustę posiekaj drobno. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystko przełóż do miseczki, dołóż sezam i szczypior, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie, przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj sezamem, szczypiorem i posyp świeżo zmielonymi płatkami chili.  Smacznego :).

Surówka z białej kapusty w stylu azjatyckim
Surówka z białej kapusty

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *