Surówka obiadowa z porem

Surówka obiadowa z porem, rzodkiewką i papryką

Surówka obiadowa z porem, rzodkiewką i papryką

Składniki dla 2 osób:
1/2 białej i lekko zielonej części pora
1/2 jabłka
4 rzodkiewki
1/2 małej żółtej lub czerwonej papryki
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
świeżo zmielony czarny
płaska łyżeczka cukru trzcinowego
łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego ewentualnie łyżka oliwy – do wyboru

Przygotowanie:
Pora oczyść i pokrój w ćwierćplasterki.
Przełóż na sito i przelej sporą ilością wrzątku.
Rzodkiewki dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie w słupki.
Paprykę pokrój w cienkie paski, a te poprzekrawaj jeszcze na 3-4 części.
Jabłko umyj i pokrój w plastry, a następnie w zapałki, te przekrój jeszcze na 2-3 części.
Wszystko przełóż do miski, skrop łyżką soku świeżo wyciśniętego z cytryny i wymieszaj.
Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Wymieszaj i dodaj jeszcze trochę pieprzu, bo na pewno jest go za mało :).
Wymieszaj z majonezem lub jogurtem, ewentualnie z oliwą – wybierz wariant, który najbardziej Ci odpowiada.
Podawaj do dań mięsnych.

Surówka obiadowa z porem
Surówka obiadowa z porem

Pamiętam, że jeszcze nie tak dawno miałam trochę problemów z wymyślaniem dodatków do obiadu, mam na myśli dodatki warzywne. Teraz te czasy minęły bezpowrotnie, ponieważ większość naszych dań mięsnych, czy rybnych już podczas obróbki cieplnej znajduje się w towarzystwie warzyw. A dla tych dań, które wymagają dodatkowo witaminek, to powstają właśnie takie pyszne surówki jak właśnie ta dzisiejsza. Zjedliśmy ją z wątróbką indyczą duszoną z czerwoną papryką i cebulką, tak po prostu :). Do tego po kromce świeżego chlebka i było pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *