Słodko ostra sałatka z arbuzem i roszponką

Słodko ostra sałatka z arbuzem i roszponką

Słodko ostra sałatka z arbuzem i roszponką

Składniki dla 2 osób:
dwie słuszne garście roszponki
1000 g arbuza – waga ze skórą
spory ogórek gruntowy
100 g borówek amerykańskich
łyżka musztardy dijon
3 łyżki oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu
duży ząbek czosnku

Przygotowanie:
Roszponkę umyj i osusz w suszarce do sałat lub przy pomocy ręczników papierowych (ja nie posiadam suszarki). 
Arbuza pokrój w grubszą kostkę lub wycinaj kulki przy pomocy specjalnej łyżeczki (w Ikea jest niedroga, a sprawdza się świetnie).
Ogórka umyj, obierz ze skóry i potnij w cienkie paski (najlepiej obieraczkiem do warzyw).
Borówki przełóż na sito i dokładnie opłucz, a następnie osącz z wody.
W pucharkach lub salaterkach układaj roszponkę, arbuza, pozwijane w ruloniki paski ogórka i borówki.
W miseczce przygotuj dresing.
Obrany czosnek przeciśnij do miseczki lub małego słoika.
Dodaj oliwę, musztardę oraz sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Polej sałatkę i od razu podawaj. 
 W pucharkach wymieszaj sałatkę z sosem i zajadaj z apetytem. Smacznego :).

Zobacz także przepis na roszponkę z cytrusami:
http://www.wielosmaki.pl/lekkie-dania/cytrusowa-salatka-z-roszponka/

Słodko ostra sałatka z arbuzem
Słodko ostra sałatka z arbuzem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *