Sałatka z wędzonym pstrągiem

Sałatka z wędzonym pstrągiem podawana na rukoli

Sałatka z wędzonym pstrągiem podawana na rukoli

Sałatka z wędzonym pstrągiem
Sałatka z wędzonym pstrągiem

Składniki dla 2 osób:
100 g wędzonego pstrąga
2 garście rukoli
6 jajek przepiórczych
1/2 białej cebuli cukrowej
2 łyżki prażonych pestek dyni i słonecznika
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
łyżeczka oliwy
łyżeczka miodu

Przygotowanie: 
Rukolę umyj, wysusz i rozłóż na talerzyki (tyle talerzyków dla ilu osób będzie sałatka). Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie półpiórka i rozsyp na sałacie. Jajka przepiórcze, włóż dl gotującej się wody i gotuj 5-6 minut. Ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Porozkładaj na rukoli, 3 jajeczka na talerzyk. Wędzonego pstrąga porozrywaj na małe kawałki i porozkładaj na rukoli. Posyp sałatkę prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Teraz przygotuj sos. Połącz ze sobą sok z cytryny, musztardę dijon, musztardę francuską, oliwę i miód, wszystko dokładnie wymieszaj. Sos dodaj do sałatki. Smacznego :).

Sałatka z wędzonym pstrągiem
Sałatka z wędzonym pstrągiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *