Sałatka z roszponki i steku z kaczki

Sałatka z roszponki i steku z kaczki

Sałatka z roszponki i steku z kaczki

Sałatka z roszponki i steku z kaczki

Składniki dla 2 osób:
1/2 opakowania roszponki, zwanej również roszpunką
mały stek z kaczki lub 1/2 większego (niżej podam przepis na przygotowanie steku z kaczki)
6 pomidorków koktajlowych
4 spore rzodkiewki
niewielka szalotka lub czerwona cebula
łyżka prażonych ziaren białego sezamu
Dressing:
4 łyżki oliwy
łyżka musztardy Dijon
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
łyżka miodu płynnego
sól
świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Roszponkę dokładnie wymyj i osusz.
Pomidorki włóż do miseczki, zalej wrzątkiem, a po około 30 sekundach przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
Rzodkiewkę dokładnie wyszoruj, a następnie pokrój w cieniutkie plasterki.
Szalotkę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Stek z kaczki pokrój w plastry.
Przygotuj dressing z podanych składników i bardzo dokładnie wymieszaj, składniki muszą się połączyć. Najlepiej jeśli rozmieszasz energicznymi ruchami w zamkniętym słoiczku.
Składniki sałatki rozłóż na półmisku i polej przygotowanym dressingiem bezpośrednio prze podaniem sałatki.
Na moim zdjęciu sałatka jest jeszcze bez dressingu. Smacznego :).

Stek z kaczki

Składniki (dla 2 osób):
1 duży lub 2 małe filety z piersi kaczki
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta soli
tłuszcz do posmarowania mięsa (olej kokosowy, masło  klarowane)

Przygotowanie:
Duży filet przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości, ściągnij skórę. Mięso posyp solą i majerankiem. Posmaruj masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Smaż pod przykryciem po 3-4 minuty z każdej strony. Gdy mięso po bokach zblednie, stek jest gotowy. Smacznego:)

Sałatka z roszponki i steku z kaczki
Sałatka z roszponki i steku z kaczki

 

 

2 thoughts on “Sałatka z roszponki i steku z kaczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *