Sałatka z roszponką i filecikami z pomarańczy

Sałatka z roszponką i filecikami z pomarańczy

Sałatka z roszponką i filecikami z pomarańczy

Składniki dla 2 osób:
Duża garść roszponki
mała pomarańcza
pół sera camembert
5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
mieszanka prażonych ziaren i pestek
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy
łyżeczka soku z cytryny

Sałatka z roszponką
Sałatka z roszponką

Przygotowanie:
Roszponkę umyj i osusz na papierowym ręczniku. W międzyczasie przygotuj sos. W miseczce połącz musztardę, miód, oliwę i sok z cytryny, odstaw na razie na bok. Pomarańczę przekrój na połówki, jedną odłóż, a z drugiej powycinaj fileciki. Roszponkę i  fileciki z pomarańczy przełóż do salaterki. Plastry szynki przekrój na trzy części, porozkładaj je na patelni grillowej i smaż aż staną się chrupkie. Ser pokrój na małe trójkąciki i dorzuć do sałatki razem z szynką. Teraz posyp mieszanką pestek i ziaren, dodaj sos, wszystkie składniki wymieszaj, ozdób kawałkami pomarańczy ze skórką, od razu podawaj. Smacznego:)

Sałatka z roszponką
Sałatka z roszponką

Roszponka to roślina podobna do sałaty o małych liściach. Jednak na tle sałat wyróżnia się nie tylko rozmiarem liści, lecz także wartościami odżywczymi, a co za tym idzie – właściwościami leczniczymi. Roszponka zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna. Sprawdź, jakie jeszcze witaminy zawiera roszponka i jakie ma działanie zdrowotne.

 

Roszponka warzywna (Valerianella locusta L.), inaczej kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka, to roślina o ciemnozielonych, drobnych liściach. Choć botanicznie nie należy do rodziny sałat, lecz roślin kozłkowatych, powszechnie uznawana jest za sałatę. Roszponka w naszym kraju przez długi czas traktowana była jak chwast. Liczne wartości odżywcze roszponki w Polsce doceniono dopiero z początkiem XX wieku, gdy zaczęto ją uprawiać na szeroką skalę. Jednak właściwości lecznicze roszponki są znane od setek lat. Zapiski na temat kozłka sałatki można znaleźć już w zielniku brytyjskiego botanika Johna Gerarda z 1597 roku. W XVII do powstania prawdziwej „mody” na to warzywo przyczynił się podobno Jean-Baptiste de La Quintinie, królewski ogrodnik króla Ludwika XIV.
Autor: Monika Majewska „Poradnik zdrowia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *