Sałatka z mozarellą, bazylią podana z sosem czosnkowym

Sałatka z mozarellą, podana z sosem czosnkowym

Sałatka z mozarellą i bazylią podana z sosem czosnkowym

Sałatka z mozarellą, bazylią podana z sosem czosnkowym

Składniki dla 2 osób:
10 kulek mini mozarelli
6 pomidorków koktajlowych
10 zielonych oliwek
kawałek zielonego ogórka
5 łyżek kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej cebuli
kilka listków bazylii
ząbek czosnku
jogurt typu greckiego
pieprz kolorowy
sól

Sałatka z mozarellą, bazylią podana z sosem czosnkowym

 

Przygotowanie:
Kulki mozarelli, pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na połówki, ogórka pokrój w półplasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć do miseczki, dodaj kukurydzę. Teraz przygotuj sos czosnkowy. 4 łyżki jogurtu wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem według uznania. Dodaj do sałatki, delikatnie przemieszaj, posyp listkami świeżej bazylii. Sałatka z mozarellą i bazylią podana z sosem czosnkowym jest gotowa. Smacznego 🙂

Sałatka z mozarellą, bazylią podana z sosem czosnkowym

To jedna z tych sałatek, które zawsze smakują i są bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli nie lubisz sosu czosnkowego, możesz zrobić jogurtowy, czyli jogurt z dodatkiem soli i pieprzu i też będzie pysznie. My bardzo lubimy to warzywo i dodajemy je do wszystkich potraw, do których  pasuje. 

 Poniższy tekst jest zaczerpnięty z tej strony internetowej: http://bonavita.pl/kuchnia-wloska-charakterystyka-tradycje-i-przepisy

Kuchnia włoska to najbardziej znany i rozpowszechniony rodzaj kuchni na świecie. Jej smak lubi prawie każdy, a popularność zyskała dzięki wysokiej jakości produktom, własnoręcznym sposobie przyrządzania potraw oraz niepowtarzalnym smakom i aromatom. Jak już wcześniej wspomnieliśmy kuchnia włoska bazuje przede wszystkim na świeżych, bardzo dobrych jakościowo produktach, co stanowi o wykwintności nawet prostych dań. Opiera się na szerokiej gamie warzyw (podstawą są pomidory) oraz przypraw i ziół: bazylia, oregano, kolendra, estragon, rozmaryn, tymianek.

Oczywiście, większość z nas kojarzy kuchnię włoską z daniami mącznymi jak różnego rodzaju pasty czy pizza, które są najpopularniejszymi daniami włoskimi. Bliskość Morza Śródziemnego sprawia, że klimat jest łaskawy dla uprawy gajów oliwnych, co sprawia, że Włochy słyną z produkcji znakomitej oliwy z oliwek. Poza tym nie mniej powszechne jest stosowanie jako bazy wielu potraw, świeżych owoców morza, których sposób przyrządzania wydobywa ich głębie smaku. Dieta śródziemnomorska jest zaliczana do najzdrowszych diet na świecie. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *