Sałatka z młodych listków botwinki

Sałatka z młodych listków botwinki

Sałatka z młodych listków botwinki

Składniki dla 2 osób:
2 garści młodych listków botwinki
3 małe filety śledziowe a’la matias
mała czerwona cebula
1 jajko kurze ugotowane (8-10 minut w zależności od wielkości jajka)
3ugotowana na twardo (5 minut od zagotowania) jajka przepiórcze
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
łyżka jogurtu greckiego
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy francuskiej
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Śledzie mocz kilka godzin. My tym razem użyliśmy śledzi ze słoika „słoik pełen ryby” i wystarczyło wypłukać śledzie z oleju, nie były za słone. Listki botwinki umyj i wysusz. Jajka obierz ze skorupek. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Na talerzu rozłóż liście botwinki. Jajko kurze pokrój na ćwiartki, a przepiórcze na połówki. Rozłóż symetrycznie na botwinie. Śledzie pokrój na małe kawałki, porozkładaj na talerzu. Fasolkę przełóż na sito, dokładnie wypłucz i dodaj do sałatki. Cebulę rozsypuj na sałatkę rozdzielając piórka palcami. Majonez, jogurt i musztardę wymieszaj i dodaj do sałatki. Wszystko posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂

Sałatka z młodych listków botwinki
Sałatka z młodych listków botwinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *