Sałatka z ciecierzycy i pomidorków

Sałatka z ciecierzycy i pomidorków

Sałatka z ciecierzycy i pomidorków

Składniki dla dwóch osób:
jedna puszka ciecierzycy
6 pomidorków koktajlowych
trzy cebulki dymki razem z zieloną częścią
jedna łyżka soku z limonki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cieciorkę z zalewy odsącz na sicie.
Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
Zieloną część dymek pokrój w skośne plasterki, a białą w cienkie krążki.
W małym słoiczku połącz sok z cytryny z oliwą oraz solą i pieprzem.
Zakręć słoik i potrząsając nim dokładnie wymieszaj sos.
Powstałym sosem polej cieciorkę wymieszaną z pomidorkami.
Wstaw na dwie godziny do lodówki.
Przed podaniem delikatnie przemieszaj.  To wszystko :). Smacznego :).

 

Sałatka z ciecierzycy i pomidorków
Sałatka z ciecierzycy i pomidorków

Czasem w prostocie tkwi sedno. Myślę, że dotyczy to tej sałatki. Mała ilość składników i przypraw, a smak jakże bogaty. Jest jednak pewien warunek…oliwa. Musi być naprawdę dobra, nie kupujcie byle jakiej oliwy, bo różnica w smaku jest wręcz ogromna. Czytajcie etykiety. Przede wszystkim musi być w ciemnej butelce, a na etykiecie powinien być wymieniony rejon, z którego pochodzi, a nawet odmiana oliwek, z których jest zrobiona. Niezwykle ważna jest również kwasowość, która nie może być wyższa niż 0,8 %, a najlepsze nie przekraczają 0,3% 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *