Sałatka z boczniakami

Sałatka z boczniakami, rukolą i ugotowanym jajkiem

Sałatka z boczniakami, rukolą i ugotowanym jajkiem

Sałatka z boczniakami
Sałatka z boczniakami

Składniki dla 2 osób:
100 g boczniaków
2 garści rukoli
dwa jajka ugotowane na twardo
2 łyżki prażonych ziaren – miks
2 łyżeczki jogurtu greckiego
łyżeczka majonezu
1/2 płaskiej łyżeczki ziołowej przyprawy do sałatek
masło klarowane
oliwa truflowa w sprayu – opcjonalnie

Przygotowanie:
Rukolę umyj i wysusz. Jajka ugotuj na twardo. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i na dużym ogniu smaż grzyby na złoty kolor. Przełóż na ręczniki papierowe i osącz z tłuszczu. Wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym i ziołową przyprawą do sałatek. Jajka obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Rozłóż na talerze rukolę, na środek połóż usmażone boczniaki, porozkładaj jajka, całość obficie posyp prażonymi ziarnami i równomiernie rozłóż sos. Smacznego 🙂

Sałatka z boczniakami
Sałatka z boczniakami

Rukola często gości na naszym stole, ponieważ kochamy jej wyrazisty smak. Tak naprawdę to mogłabym ją jeść wyłącznie z dodatkiem dobrego sosu. Pomysł na sałatkę powstał z nadmiaru boczniaków w domu. Mieszkamy we dwoje i taka tacka boczniaków dla nas na jeden raz to zdecydowanie za dużo. Kupiliśmy je do penne i oczywiście sporo zostało. Bardzo często tak własnie u nas jest, że niektórych rzeczy nie da się kupić w takiej ilości jakbyśmy chcieli i zostają.  Wtedy to tworzymy z „konieczności” różne dania :).

Boczniaki

Boczniaki przeważnie rosną na martwym drewnie, czasami jednak pasożytują na, żywych drzewach najczęściej jednak uszkodzonych, okaleczonych. W 1951 roku Henryk Orłoś nadał polską nazwę tego grzyba – boczniak ostrygowaty, znany jest także jako bedłka ostrygowata, bocznotrzonowiec ostrygokształtny i przyuszek ostrygowaty.

Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych; wykryto w nich także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi[12]. Wdychanie dużych ilości zarodników tego grzyba (co np. ma miejsce u ludzi zajmujących się jego uprawą) jest niebezpieczne i może zakończyć się problemami z płucami[8].

W wielu krajach, w tym w Polsce, prowadzi się uprawę boczniaka ostrygowatego. Uprawia się go na słomie[8]. Istnieje wiele odmian uprawnych, w tym również o kolorze różowym[9].

 (Wikipedia).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *