Sałatka tabbouleh, danie kuchni arabskiej

Sałatka tabbouleh, danie kuchni arabskiej

Sałatka tabbouleh, danie kuchni arabskiej

Składniki dla 2 osób:
1/2 szklanki suchej kaszy bulgur lub kuskus
2 dojrzałe pomidory
średnia czerwona cebula
2 spore ogórki gruntowe lub większy sałatkowy
mały pęczek natki pietruszki
kilka listków mięty + do dekoracji
ząbek czosnku
4-6 łyżek oliwy
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
sól
kolorowy pieprz

Przygotowanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pomidory sparz, przelej zimną wodą i obierz za skóry lub użyj specjalnego nożyka szczelinowego do obierania pomidorów (my ostatnio kupiliśmy i jestem zachwycona, obieram nim też paprykę).
Ogórki umyj obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Pomidory pokrój w podobną kostkę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Natkę pietruszki i miętę umyj, osusz i również posiekaj dość drobno.
Wszystko przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym.
Ponownie wymieszaj.
Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Przygotuj sos:
Oliwę i sok z cytryny wymieszaj na jednolitą emulsję i polej sałatkę.
Wymieszaj i odstaw na kolejne pół godziny w chłodne miejsce.
Bezpośrednio przed podaniem jeszcze raz wymieszaj.
Udekoruj miętą.  Smacznego :).

Sałatka tabbouleh
Sałatka tabbouleh

Latem serwuję tę sałatkę na lekki obiad, a zimą i jesienią na kolację. Najpyszniej jednak smakuje w sierpniu, kiedy to warzywa są najpyszniejsze :).

Kuchnia arabska

Kuchnia arabska jest dość urozmaicona i regionalna. Arabowie zazwyczaj jadają posiłki w domu, lokale restauracyjne odwiedzają okazjonalnie. Dlatego też restauracje są bardziej nastawione na turystów i to pod nich przygotowywane są posiłki. Niezmiernie ważną rolę w kuchni arabskiej odgrywają przyprawy i my chcąc odtworzyć prawdziwe arabskie smaki koniecznie też musimy po nie sięgać. Najpopularniejsze z nich to mięta, kolendra, kumin, kardamon no i oczywiście papryka i harissa.
Arabowie zjadają też bardzo dużo warzyw przede wszystkim bakłażany, pomidory, przeróżne papryki, cebulę, czosnek i pietruszkę. Do dań podaje się ryż lub różne kasze. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *