Sałatka śledziowa pod tartym jajkiem

Sałatka śledziowa pod tartym jajkiem

Sałatka śledziowa
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 4 osób:
5-6 mniejszych filetów śledziowych a’la matias
2 jajka ugotowane na twardo
średni ogórek kiszony
1/2 czerwonej cebuli
malutka puszka groszku
2 łyżki majonezu
łyżeczka keczupu pikantnego
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka musztardy francuskiej

Przygotowanie:
Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie przez 3, 4 godziny, zmieniaj wodę co godzinę. Jeśli po tym czasie śledzie będą nadal za słone, to mocz jeszcze przez jakiś czas. Pokrój na małe kawałki, takie na jeden raz do buzi :). Ogórka obierz ze skóry i pokrój w drobniutką kostkę, cebulę pokrój w półplastry, jedno jajko pokrój w kostkę, drugie zostaw. Groszek osącz. Wrzuć składniki do miseczki. Przygotuj sos. Majonez, musztardę dijon, musztardę francuską i ketchup wymieszaj dokładnie. Połącz sos ze składnikami sałatki, ostrożnie wymieszaj.

Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa

Na sałatkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugie jajko. Smacznego :).

Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *