Sałatka śledziowa z żurawiną suszoną, jajkiem i majonezem

Sałatka śledziowa z żurawiną suszoną, jajkiem i majonezem

Sałatka śledziowa z żurawiną
Wszystkie składniki wymieszaj

Składniki dla 2 osób:
2 filety śledziowe a’la matias
jajko
mały ogórek konserwowy
1/2 małej cebuli
mały ogórek konserwowy
2 łyżki zielonego groszku z puszki
łyżka suszonych żurawin
czubata łyżka majonezu

Przygotowanie:
Filety śledziowe mocz kilka godzin, aż nie będą za słone, zmieniaj wodę co godzinę. Żurawinę wrzuć do miseczki (odłóż kilka jagód do dekoracji) i zalej wrzątkiem na jakieś 1/2 godziny. Jajko obierz pokrój w kostkę, ogórka i cebulę drobno posiekaj, groszek odcedź z zalewy, żurawinę przełóż na sito i osącz. Śledzie pokrój małe dzwonka, przełóż do miski, dodaj osączoną żurawinę, groszek, cebulkę, jajko i ogórka konserwowego oraz majonez. Sałatkę dokładnie wymieszaj, dopraw kolorowym pieprzem, udekoruj odłożoną żurawiną i groszkiem. Smacznego :).

Sałatka śledziowa z żurawiną
Sałatka śledziowa z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *