Sałatka owocowa z mango i cynamonem

Sałatka owocowa z mango i cynamonem

Sałatka owocowa z mango i cynamonem

Sałatka owocowa z mango i cynamonem

Składniki dla 2 osób:
dojrzałe mango
mała kiść zielonych winogron
1/2 szklanki borówek amerykańskich
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki wiórków czekolady mlecznej, może być starta na dużych oczkach tarki
Dressing:
50 ml soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego, ale może też być z kartonu
łyżka stołowa syropu klonowego
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu w proszku

Przygotowanie:
Wszystkie owoce umyj pod bieżącą wodą.
Mango obierz ze skóry, pokrój w plastry omijając pestkę, a następnie w niewielką kostkę. 
Możesz też odkroić plastry mango razem ze skórą, ponacinać kostkę i potem odciąć od skóry. 
Jest to fajny sposób, możesz zobaczyć filmik na youtube jak to sprawnie zrobić.
Część mango nałóż do pucharków, następnie dodaj winogrona i borówkę, czynność powtórz.
Na suchej patelni upraż płatki migdałów, uważaj łatwo je spalić.
Gdy tylko zaczną brązowieć przesyp je na talerzyk.
Po lekkim ostudzeniu posyp nimi owoce.
Na wierzchu rozsyp wiórki czekolady.
Sok z pomarańczy połącz z syropem klonowym i cynamonem.
Bardzo dokładnie wymieszaj i polej sosem deserki.
Od razu podawaj. Smacznego :). 

Sałatka owocowa z mango i cynamonem
Sałatka owocowa z mango i cynamonem

W deserze miał się jeszcze znaleźć arbuz, ale niestety po przekrojeniu okazało się, że nie nadawał się do jedzenia. No cóż bywa i tak. Jeśli chodzi o cynamon, to jego ilość dostosuj do własnych upodobań, jeśli nie przepadasz za nim daj tylko szczyptę, ale nie rezygnuj z niego całkowicie, bo to on bardzo fajnie podkręca smak deseru. Winogrona jeśli masz duże, to najlepiej przekrój na pół i przy okazji możesz wyciągnąć pestki jeśli takowe się w nich znajdują :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *