Sałatka obiadowa z porem i kukurydzą

Sałatka obiadowa z porem i kukurydzą

Składniki:
10 cm dość grubego pora (biała część)
1/2 winnego jabłka
mała marchewka
3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki naturalnego jogurtu
łyżka dobrego majonezu
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ksylitolu
1/2 łyżeczki świeżo zmielonych płatków chili
sól do smaku
dowolne kiełki do dekoracji

Przygotowanie:
Pora oczyść i drobno posiekaj.
Przełóż na sito i przelej wrzątkiem.
Pozostaw do osączenia.
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na drobniejszych oczkach tarki.
Przełóż razem z porem do większej miski.
Jabłko obierz, połowę pokrój w plasterki, a następnie w słupki i drobną kostkę.
Drugą połowę niezwłocznie skonsumuj.
Dodaj jabłko do miski i skrop połową soku z cytryny.
Kukurydzę przełóż na sito i starannie wypłucz.
Dodaj do pozostałych warzyw.
W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, ksylitolem, pozostałym sokiem z cytryny oraz płatkami chili.
Sos dodaj do warzyw i starannie wymieszaj.
Posyp ulubionymi kiełkami, u nas rzeżucha, którą uprawiamy nie tylko wiosną :).
Podawaj jako dodatek do obiadu lub na przykład na lekką kolację. Smacznego :).

Sałatka obiadowa z porem i kukurydzą
Sałatka obiadowa z porem i kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *