Sałatka grecka z dojrzałymi pomidorami malinowymi

Sałatka grecka z dojrzałymi pomidorami malinowymi

Sałatka grecka z dojrzałymi pomidorami malinowymi

Składniki:
główka sałaty lodowej
żółta papryka
2 spore pomidory malinowe 
2 ogórki gruntowe lub jeden sałatkowy (my zdecydowanie wolimy gruntowe dlatego zazwyczaj je zjadamy 🙂 )
duża czerwona cebula
100 g sera feta (przez długi okres czasu w Polsce trudno było kupić fetę i zazwyczaj jako zamiennika używaliśmy favitę, która nigdy mi nie smakowała. Prawdziwa grecka feta,to zupełnie inna bajka i można ją już bez problemu kupić prawie wszędzie ).
10 czarnych oliwek
10-15 dużych listków bazylii
2 łyżki oliwy
łyżka białego octu winnego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz czarny do smaku (uwaga: feta i oliwki są słone, więc ostrożnie z solą)

Przygotowanie:
Pomidory i ogórki obierz ze skórki lub tylko porządnie wyszoruj, zrób tak jak lubisz bardziej.
Pokrój w półplastry lub kostkę.
Przełóż do dużej miski.
Oliwki osącz z zalewy i pokrój w plasterki.
Dorzuć do pomidorów i ogórków.
Poodrywaj liście sałaty, każdy umyj pod bieżącą wodą i osusz.
Porozrywaj na małe kawałki i dodaj do miski.
Cebulę obierz i pokrój tak jak lubisz.
Umytą paprykę pokrój w kostkę.
Fetę pokrój w małą kostkę.
Liście bazylii porozrywaj na małe kawałki.
Cebulę, paprykę, bazylię i fetę dodaj do miski.
Do małego słoiczka lub miseczki wlej oliwę, ocet i oregano.
Zakręć słoiczek i wymieszaj zawartość na jednolitą emulsję lub bardzo dokładnie wymieszaj w miseczce.
Polej sałatkę przygotowanym dressingiem bezpośrednio przed podaniem sałatki na stół.
Przypraw pieprzem i ewentualnie solą.
Dokładnie wymieszaj. Smacznego :).

Sałatka grecka
Sałatka grecka

Zobacz również przepis na inną równie prostą i znaną sałatkę caprese:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/salatki-i-surowki/caprese/

Pomidory

W kuchni greckiej podaje się bardzo dużo warzyw, co nie jest dziwne biorąc pod uwagę genialne warunki naturalne. Grecja należy do największych producentów pomidorów. Częściowo spożywa się je na świeżo, ale większość przeznacza się na konserwy. Ja poza sezonem korzystam właśnie z pomidorów z puszki, dodaję je do zup, sosów. Mają wspaniały smak i aromat.
Miłego dnia :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *