Sałata rzymska ze śmietaną

Sałata rzymska ze śmietaną

Sałata rzymska ze śmietaną

Składniki dla 3-4 osób jako dodatek do obiadu lub dla 2 osób jako lekka koalcja:
główka rzymskiej sałatki
1/2 ogórka sałatkowego
1/2 średniej cebuli
średniej wielkości pomidor
3 duże rzodkiewki lub kilka małych
2 łyżki ziaren słonecznika
3 kopiaste łyżki gęstej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka ksylitolu, ewentualnie cukru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oderwij liście z sałaty, umyj je i osącz, a następnie porwij na małe kawałki.
Obierz pomidora, cebulę i ogórka.
Pomidora i cebulę pokrój w kostkę, a ogórka i rzodkiewkę w plastry.
Dodaj do sałaty.
Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika.
W miseczce wymieszaj śmietanę, z sokiem z cytryny, ksylitolem, solą i pieprzem.
Bezpośrednio przed podaniem wlej śmietanę do sałaty, wymieszaj wszystko i posyp prażonym słonecznikiem.
Podawaj do drugiego dania. Smacznego :).

Sałata rzymska ze śmietaną
Sałata rzymska ze śmietaną

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *