Młoda kapusta

Młoda kapusta z surowym, wędzonym boczkiem

Młoda kapusta z surowym, wędzonym boczkiem

Składniki dla 4 osób:
główka młodej kapusty
100 g surowego wędzonego boczku
pół pęczka koperku
1/4 kostki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kminku
świeżo zmielony pieprz czarny
1/2 łyżeczki smalcu gęsiego lub masła klarowanego

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do garnka i wlej pół szklanki wody, gotuj do miękkości pod przykryciem. Na patelni rozgrzej smalec lub masło klarowane (jeśli masz tłusty boczek nie dodawaj dodatkowego tłuszczu) i wrzuć pokrojony boczek, wysmażaj aż stanie się chrupiący. Na talerzu rozłóż papierowy ręcznik,  przełóż boczek i dokładnie odsącz tłuszcz.

Młoda kapusta
Młoda kapusta

Z patelni wylej prawie cały wytopiony tłuszcz, pozostaw tylko trochę i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Do kapustki dodaj kostkę warzywną, kminek, świeżo zmielony pieprz, drobno posiekany koperek (trochę zostaw do posypania na talerzu), zeszkloną cebulę oraz boczek. Wymieszaj wszystko dokładnie. Kapusta bardzo smakuje również na drugi dzień. Smacznego :).

Młoda kapusta
Młoda kapusta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *