Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami

Składniki:
główka młodej kapusty
2 dojrzałe pomidory
1/2 małego pęczka koperku
mała cebula
olej rzepakowy
2 duże liście laurowe
1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki przyprawy do bigosu
1/4 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
1/4 łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W sporym garnku o grubym dnie rozgrzej olej i zeszklij cebulę, mieszaj od czasu do czasu.
W między czasie posiekaj kapustę.
Dodaj do zeszklonej cebuli i podlej odrobiną wody – 100 ml.
Dodaj liście laurowe.
Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy kapusta zmięknie dodaj wszystkie przyprawy.
Wymieszaj.
Pomidory obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty.
W razie potrzeby dopraw solą.
Duś bez przykrywki na większym ogniu, by wyparowała ewentualna woda. Umyty koperek drobno posiekaj i dodaj do kapusty.
Zajadaj samą lub jako dodatek do obiadu. Smacznego :).

 

Młoda kapusta z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *