Marchewka z groszkiem, pyszny dodatek do obiadu

Marchewka z groszkiem, pyszny dodatek do obiadu

Marchewka z groszkiem

Składniki dla 2 osób:
średnia marchewka
1/2 szklanki mrożonego groszku 
łyżeczka masła klarowanego
łyżeczka mąki krupczatki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Marchewkę pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Wlej tyle wody, żeby tylko przykrywała marchew i gotuj. Gdy marchewka zacznie mięknąć dodaj groszek, sól i cukier. Do ugotowanych warzyw dodaj masło klarowane. Mąkę wsyp do małej miseczki, dodaj kilka łyżek letniej wody i dokładnie rozmieszaj. Dodaj do marchewki z groszkiem i przez chwilę jeszcze gotuj, żeby mąka straciła smak surowizny. Marchewka z groszkiem jest gotowa. Smacznego 🙂

Marchewka z groszkiem

Rewelacyjnie spełnia się jako dodatek do obiadu. Komponuje się zwłaszcza z wszelkiego rodzaju kotletami mielonymi, siekanymi, pulpetami, klopsikami itp. Bardzo dobrze smakuje też z jajem sadzonym. Marchewka z groszkiem w moim życiu była zawsze, robiła ją mama, robię ją ja. Można ją przygotowywać na kilka sposobów. Przepis, który podałam dzisiaj jest chyba najprostszy i co najważniejsze zawsze wychodzi pysznie 🙂

Marchewka jest warzywem bogatym w witaminy, przeciwutleniacze (szczególnie beta-karoten) i minerały. Już w czasach starożytnych warzywo to było doceniane przez Chińczyków jako źródło zdrowia. Wówczas marchew miała biały kolor. Odmianę marchwi pomarańczowej wyhodowali w XVII wieku Holendrzy. Do tej pory marchew w tym kolorze jest najpowszechniejsza. Na rynku można czasem spotkać to warzywo w kolorze żółtym, fioletowym, czerwonym, a nawet czarnym.

Groszek zielony również jest źródłem wielu witamin, na przykład witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, K , zawiera też sporo kwasu foliowego i białka. Ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę, otóż pomimo że jest niskokaloryczny daje szybko poczucie sytości. Powinien więc często znajdować się na talerzu u osób dbających o linię. Oczywiście dzisiejsza marchewka z groszkiem jest kaloryczna za sprawą masełka i mąki :). Doczytałam się kiedyś gdzieś, że groszek ma wpływ antydepresyjny, ma pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne. Tak więc jak mamy doła, gotujemy groszek, wcinamy i powoli chandra przechodzi :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *