Marchewka z chrzanem

Marchewka z chrzanem i sokiem z limonki

 

Marchewka z chrzanem

Marchewk z chrzanem

Składniki: ( dla 2 osób)
duża marchewka
2 łyżeczki dobrego chrzanu ze słoika
Kilka kropli soku z cytryny lub limonki
Duża łyżka jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niej chrzan i cytrynę oraz jogurt. Dokładnie wymieszaj i skosztuj, może zechcesz dodać szczyptę cukru lub pół łyżeczki miodu. Udekoruj ją ładnie, a będzie smakowała jeszcze lepiej. Marchewka z chrzanem jest gotowa. Smacznego:).

Marchewka z chrzanem
Marchewka z chrzanem

 

Marchewka jest szczególnie ceniona za wysoką zawartość beta-karotenu, który poprawia koloryt skóry, przyspiesza opalanie i wspomaga wzrok oraz poprawia odporność. Marchew zawiera też dużo witamin szczególnie witaminę C oraz minerały takie jak potas, wapń, czy magnez.
Obecnie znanych jest około 60 odmian tego warzywa, z czego najpopularniejsze to lenka, karota i amsterdamka. Marchew miewa również kolor czerwony, ciemnofioletowy, żółty i biały, u nas jeszcze bardzo rzadko spotykane. W naszej rodzimej kuchni jest jednym z najczęściej używanych warzyw. Dodaje się ją do zup, sałatek , surówek, świetnie też pasuje do ciast. Zjadamy ją na surowo, gotowaną, duszoną i pieczoną. Do deserów jest wykorzystywana ponieważ zawiera więcej cukru aniżeli inne warzywa.

Marchewka liczy już sobie ponad kilka tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Jednakże warzywo to kiedyś wyglądało całkowicie inaczej niż obecnie. W starożytności rozpowszechniona była marchewka biała, którą mocno ceniono za jej odżywcze właściwości. Dopiero w XVII w. w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, najpopularniejszą do dziś. Obecnie głównymi eksporterami marchwi są Chiny, Japonia, Stany Zjednoczone i oraz kraje Europy Środkowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *