Lekka sałatka z roszponką

Lekka sałatka z roszponki, mozzarelli i granatu

Lekka sałatka z roszponki, mozzarelli i granatu

Lekka sałatka z roszponki, mozzarelli i granatu

Składniki dla 2 osób:
2 garście roszponki
kulka mozzarelli w zalewie
duży pomidor lub 2 mniejsze
1/2 średniego granatu
łyżeczka musztardy dijon
łyżka stołowa soku z granatu
łyżka dobrej oliwy
sól 
pieprz

Przygotowanie:
Roszponkę starannie wypłucz i wysusz.
Pomidora zalej wrzątkiem na kilka sekund, przelej bardzo zimną wodą i obierz ze skóry (możesz pominąć ten krok).
Pokrój go w kostkę lub w plastry, bądź tak jak lubisz najbardziej.
Mozzarellą osącz z zalewy i pokrój w grube paski.
Owoc granatu przekrój na pół i za pomocą łyżeczki wybierz pestki, obierz je z ewentualnych białych błonek. Rób to ostrożnie, bo w przeciwnym razie Twoja kuchnia będzie wyglądać jak po zbiorowym morderstwie, mnie się to zdarza często :D.
Na talerzu rozłóż roszponkę, poukładaj pomidorki i mozzarellę i posyp granatem.
W miseczce dokładnie rozmieszaj oliwę, musztardę i sok z granatu. Możesz to zrobić w małym słoiczku oczywiście zamkniętym – to teraz modne :).
Polej sałatkę sosem. Na stół podaj także sól i pieprz. Smacznego :).

Lekka sałatka z roszponką
Lekka sałatka z roszponką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *