Kapusta włoska na ciepło – dodatek do drugiego dania

Kapusta włoska na ciepło – dodatek do drugiego dania

Kapusta włoska na ciepło – dodatek do drugiego dania

Składniki dla 3-4 osób:
1/2 małej główki kapusty włoskiej
1/2 łyżeczki całego kminku
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
5 gałązek świeżego tymianku
1/2 łyżeczki soli
mała cebula
1/2 małego pęczka koperku
masło klarowane do smażenia
łyżka pikantnego ajwaru

Przygotowanie:
Kapustę obierz z wierzchnich liści i drobno poszatkuj.
Przełóż do garnka i zalej 1/2 szklanki wody.
Gotuj bez pokrywki.
Mieszaj od czasu do czasu, w razie potrzeby dolewaj wodę.
Do miękkawej kapusty dodaj oregano, kminek, lubczyk i tymianek.
Koperek posiekaj drobno i połowę dorzuć do kapusty.
Gotuj razem cały czas kontrolując, kapusta nie może gotować się zbyt długo gdyż się rozpadnie.
Czas gotowania uzależniony jest od wieku kapusty.
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij, a nawet lekko ją  zezłoć i dodaj do miękkiej kapusty.
Dodaj ajwar, jeśli nie lubisz pikantnych potraw możesz dodać łagodny ajwar lub przecier pomidorowy.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Podawaj jako dodatek do obiadu lub bardzo lekkie samodzielne danie. Smacznego :).

Kapusta włoska na ciepło
Kapusta włoska na ciepło

Kapusta smakowała pysznie. Bardzo polecam jako lekki dodatek do obiadu. Jest to bardzo tania potrawa pod warunkiem, że dysponujemy ziołami. Myślę, że jeśli któregoś nie masz, aż tak bardzo nie zaszkodzi to kapuście. Poza tym ważne jest, żeby potrawy zawsze trochę modyfikować pod swoje smaki. Tak więc jeśli na przykład nie lubisz kminku możesz go zastąpić kminkiem mielonym, który jest delikatniejszy, bądź inną lubianą i pasującą do kapusty przyprawą :).

Nie bez kozery w przepisie poprosiłam o gotowanie kapusty bez przykrycia. Jest ona bowiem trochę gorzkawa, a szczególnie włoska. Jeśli przykryjemy duszoną, czy gotowaną kapustę ten gorzkawy posmak nie będzie miał szans na wydostanie się z garnka. Jeżeli natomiast odkryjemy garnek posmak ten uwolni się wraz z parą i kapusta będzie znacznie smaczniejsza :).
Polecam też surówkę z kapusty włoskiej :).
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/salatki-i-surowki/surowka-z-kukurydza/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *